Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2020

Äitiys, hoivavietti ja kuumat aallot

Ihana otsikko, niin ihana että oksettaa! Aamuvirkkuna tai menopaulin kolkutellessa ainakin alaovella, tänä aamuna heräsin klo 0340. Tätä edesauttoi ehken assistenttini (kissa, 6kk), jonka kalenterin mukaan tänään oli tapaaminen Ruocacupilla klo 0341.

Yöt nyt on muutoinkin menneet miten on, mutta melkein kaikki menopaussinkin oireet löytyy, eräistä en tiedä, koska niitä ei ole muutenkaan. Pahentaako kahvi oireita? Miten? Juon nyt varmuuden vuoksi pari litraa kofeiinitonta hauduketta (teetä).

Kaiken kiireen ja kukkumisen keskellä tutustuin taas aiheeseen joka mietitytti. Kulkeeko äitiys ja hoivavietti käsikädessä? 

Wikipedia kertoo näin;
Hoivaamisvietti on hellyyttä ja suojelunhalua aiheuttava reaktio aivoissa. Sen aiheuttavat useimmiten pienet vauvat, sekä söpöteläimet, kuten koiranpennut. Se on tarkoitettu jälkeläisten suojeluun. Hoivaamisviettiä esiintyy myös useimmilla eläimillä.

Hoivaamisvietti perustuu aivojen mielihyväalueiden aktivoitumiseen. Sen herättävät erityisesti joko hymyilevän tai itkevän lapsen kasvot.

Seurassa taas oli mielenkiintoinen artikkeli äidinvaistosta;
Hoivaamisen tarve on lajin säilymisen kannalta välttämätön ominaisuus. Siksi ei ole yllättävää, että myös tiede on pyrkinyt määrittämään äidinvaistoa.

Yksi tutkimussuunta tutkii hormonien vaikutusta. Tärkein ”äitihormoni” on oksytosiini, joka käynnistää nuoren äidin rinnoissa maidonerityksen. Oksytosiinia käytetään myös synnytyksen käynnistämiseen. Myös vauvan näkeminen – joskus jopa pelkkä vauvan tuoksun tunnistaminen – nostaa oksytosiinitasoja.

Tutkijat ovat testanneet, miten oksytosiini vaikuttaa hoivaviettiin. Yksi testi tehtiin aikuisilla hiirillä, joiden häkkiin vietiin vieraita hiirenpoikasia. Vanhemmat, jo synnyttäneet hiiriemot alkoivat hoivata poikasia, kun nuoret naaraspuoliset neitsythiiret saattoivat jopa syödä niitä. Kun neitsythiiriin ruiskutettiin oksytosiinia, niiden käytös muuttui ja nekin alkoivat hoivata poikasia.
 
Hormonintuotanto voimistuu myös adoptiovanhemmilla ja isovanhemmilla. Tieteen näkökulmasta hormoniin perustuva hoivavietti ei siis ole pelkästään äidin – etenkään fyysisesti synnyttäneen äidin – yksinoikeus.

Äidinvaisto kuitenkin esittää naisen luontaisena huolehtijana, jonka ei tule kyseenalaistaa osaansa. Seurauksena on velvollisuuksien kenttä, jolla tehdään töitä vuorotta, psykologian tohtori Gillian Ragsdale sanoo.
 
Kummallista on, että hoivaviettini on mahdoton (itseaiheutetut poislukien, kuten pulit, narkit ja sairaalloisen lihavat), mutta tätä oksitosiinia ei kyllä löytynyt luontaisesti synnytyksiin, ja pullostakin annosteltuna sitä sai syytää kanyylilla kaikissa kolmessa synnytyksessä niin hurjilla annoksilla, että lääkäriäkin hirvitti. Muistan kun hän kommentoi tästä, ja mietin että "tässäkö tää sit niiku nyt oli..". - Mentaalimatkaaja, 19v, 21v ja 28v. Tuossa Wikipedian artikkelissa hoivaviettiä ei suoranaisesti liitetä äitiyteen, mutta esimerkkeinä jälkikasvu toki on.

Tuli muuten juuri ensimmäinen aamun kuuma aalto, mutta johtuu ehkä polttavasta haudukkeesta jota kumosin mukillisen. Oikeastaan aalto on niin kuuma, että polttaa vatsassa asti.

Kun tämä äitiys kun nyt on pohdituttanut, niin tulisinko nyt tällä kertaa siihen lopputulokseen, että yhtälailla huoltajilla voi olla hurja ylitsepursuava hoivavietti, varsinkin jos he ovat biologisesti ja fyysisesti vielä äitejäkin?


p.s. Onnellinen perheenlisäys on jälleen kohdannut perhettäni! Suunnittelin jo juhannusmenúut ja nukkumisjärjestelyt mökille, lisäparkkipaikan pihaamme, mallasin naimanimeä ja tein listan joihin kysyä neuvoa. Hän on nimittäin kokkipoika 18v! Tyttöni 16,7v on tavannut hänet nyt 2 kertaa! Minä en, eikä kuulema houkuttele esitelläkään. En kyllä ymmärrä miksi. Edelliseltä kysyin ensimmäisenä kengän koon ja onko mummonsa kiva. Toinen oli "43" ja toinen "on". Kävi meillä kerran. Oikein kiva poika.

6 kommenttia:

  1. :D Sinustako se johtuu, ettei houkuttele esitellä kokkipoikaa? :) Eihän nuo sun kysymykset edellisessä tapauksessa niin kovin syväluotaavia olleet, että niistä teinikään vaivaantuisi. Paitsi että ehkä sitten hänen mielestään olivat. Hyvää viikon alkua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minustahan se johtuu ettei kenellekään kehtaa esitellä! :D Pahinta on kaikki, eniten varmaan pelleilyni :P

      Poista
  2. Ne on nämä nuorten suhteet niin herkillä aluksi, ettei vanhemmat vielä tule siinä kuvassa mukaan. Puhun omasta kokemuksesta. Jouduin odottelemaan toisen tyttären osalta piiitkään, kunnes hän esitteli pojan. Ehkäpä vaihdevuodet alkavat sinullakin vähän myöhemmin. Esivaihdevuosioireita voi tulla. Tai mikä minä olen sanomaan. Leppeää sunnuntai-iltaa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ennakoivia oireita varmaan ovat vielä, mutta olen kyllä varma, että niitä on jo, ja aikaisin saan kunnon oireet. Minua ei haittaa, elämäähän se vaan on! :)

      Poista
  3. Neljän lapsen äitinä olen oppinut todella arvokkaan taidon. En kysele enää sulhojen ja morsiammien perään vaan käyn hienovaraisesti katsomassa eteisessä kenkien numeron, mallin ja kunnon. Niistä saa todella hyvän käsityksen tyypistä. Ja jos oikein rohkeaksi heittäytyy, niin josko takki olisi eteisen naulakossa, niin sitä voi aivan kuin ohimennen katsastaa ja ehkä vähän nuuhkaista. Noloa, niin noloa, sanoisi jälkikasvu, jos tietäisi. :) :)
    Mitä vaihdevuosioireisiin tulee, niin itseäni ei oikein lääkärissä uskottu kun itse tätä epäilin. Niinpä pyysin ottamaan FSH-labran (follikkeleja stimuloiva hormoni) niin kas, puutoshan löytyi ja apteekin kautta kotiin hormonit kassissa. Kummasti on helpottanut elämää ja pysyy nuorekkaana. Vink vink ;)
    Kerttuli

    VastaaPoista
  4. Jee ihana tämä kokkipoikajuttu. <3 Hehe ja täällä ollaan niin noloja, tosin 16 sanoi yksi päivä, että olet ihana ja reilu ja meinasin lentää pyllylleni. Juu ja ihan ilman tarkoitusperiä, kehui toisen äitiä samanlaiseksi kuin minä ja kysyin minkäslainen tämä toinen äiti on, eli pienen mutkan kautta tuli vastaus hihi. Ootas kun täällä alkaa kuumottelemaan mitenhän sitten, kun punaisena hiestä.

    Aurinkoista tiistaita. <3

    VastaaPoista