Sivut

torstai 7. toukokuuta 2020

Katkeruus on sielun syöpä

Mikään ei ole surullisempaa kuin katkera vanha ihminen. Elämässä kaikki on mennyt huonosti. Työ oli raskasta ja sitä oli liikaa. Lapset syyttävät ja riitelevät, eivätkä käy kylässä. Yhtä surullista on kuulla ihmistä, jolla elämää on vielä paljon edessä, mutta toiveikkuus hukassa. Lapsuus meni pilalle vanhempien takia. Mies petti ja jätti. Ura ei urkene. Kavereita ei ole. Yksin pitää harrastaa.

Katkera ihminen pyörittää samaa nauhaa kerta toisensa jälkeen, kuulija tuntee usein turhautuneisuutta ja hermostuu. Ajan mittaan kukaan ei jaksa kuunnella ja ihmiset kaikkoavat. Kun ei ajattele koskaan mitään hyvää, ei myöskään pety. Katkeruus on turvallinen suojakuori, jonka tehtävänä on varjella kivulta ja uusilta pettymyksiltä. Kuulija tuskin pystyy katkeruuslevyä vaihtamaan, mutta levyn puolta voi välillä yrittää kääntää.

Katkeruuden taustalla on pettymyksiä ja käsittelemätöntä surua, kateutta, vihaa ja loukkaantumista. Se voi nousta tun­teesta, että on jäänyt jotain vaille tai tullut ­hylätyksi. Katkeruutta voi aiheuttaa myös vahva kokemus siitä, ettei ole itse voinut vaikuttaa elämäänsä. Surua ja pettymyksiä ei kukaan voi väistää, mutta jokainen voi ja saa elää omannäköistä elämää, sellaista, jossa katkeruus ei saa sijaa.

Kun pureskelee pitkään ja hartaasti sisäistä tunnekuormaansa, tunnistaa pettymyksensä ja suree aiemmin nieltyjä suruja. Vähitellen suhde elämänhistoriaan alkaa muuttua. Menneisyyttään pystyy katsomaan lempeämmin ja ymmärtävämmin, varsinkin, kun siihen on kuulunut paljon asioita, joihin ei ole voinut itse vaikuttaa. Samalla suhde omaan itseen voi muuttua. Ihminen ei ole enää avuton uhri, vaan aikuinen, joka tietää itse vaikuttavansa elämäänsä joka hetki. Harva länsimaalainen on ollut pakotettu tekemään juuri ne ratkaisut, joihin on elämänsä varrella päätynyt. Ja jos onkin, muutoksen voi aloittaa vaikka heti ­tästä päivästä.

Omannäköistä elämää ei kannata suorittaa. Silloin nappaa helposti ulkopuolelta ihanne-elämän vaateita ja vaikuttimia: viikon­lopun avokadopastan, vain valkoisella sisustetun kodin ja täydellisen harmonian ihanan puolison kanssa, aina aikaa somelle ja ystäville, Lokki-valaisin ja Muumimukit rivissä keittiössä..

Itsetietoisemmaksi tuleminen vaikuttaa suoraan siihen, millaisia valintoja tekee. Elämästä tulee enemmän omannäköistä ja omassa elämässään viihtyy paremmin kun ystävystyy itsensä kanssa. Aloittaa esimerkiksi kysymällä; kuka sä oot? Mistä oot elämässäs kiitollinen? Estääks joku sua voimasta hyvin? Mitä mä tartten tai haluun lisää? Haluanks mä muuttaa jotain mun elämässä? 

Usein ihminen oppii arvostamaan hyvää elämässään vasta, kun on vaarassa menettää sen, -tai on jo menettänyt. Vaikeasta elämästään hurskastelemalla ei ole hyötyä, sitä paitsi se on suhteellista. Suhteellisuudentaju kyllä kasvaa kuuntelemalla toisia ihmisiä tai lukemalla heidän kohtaloistaan, mutta toisten kohtaloita on turha verrata omiin, meillä kaikilla kun on omat tunteemme.

Minä olen menettänyt paljon. Pedanttina olen myös pureskellut elämänkolhuja, -välillä märehtienkin, mutta tästä syystä niistä on tullut niin helposti sulavia, että ne ovat liuenneet elämääni.

Tämä aiheena nyt siksi, että vappuna yritin piristää karanteenissa olevaa äitiäni, ja sain heittämällä saavillisen paskaa niskaan. Minä en ole katkera, mutta äitini on. Hyvin katkera marttyyri.

5 kommenttia:

  1. On mielenkiintoista miten jotkut kokevat aivan kamalia ja säilyttävät elämänilonsa ja jotkut katkeroituvat jopa helposti ja kokevat, että muu maailma on heidän onnen velkaa. Kun jokainen ymmärtää, että onni kliseisesti on omissa käsissä ja vain itsellä on lopulta valta vaikuttaa. Se auttaa paljon.

    En murehdi menneitä vaikka alitajuisesti jotkut asiat saattavat joskus aiheuttaa surumielisyyttä, ihan tahtomattani. Mutta muuten optimisesti yritetään jatkaa vaikka välillä pelottaakin.

    Mukavaa viikonloppua. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että ne jotka eivät katkeroidu, osaavat kasvatukseltaan nähdä maailman kilttinä ja moniulotteisena. Sekä ne, jotka tekevät paljon työtä ajattelemalla itseään puolustamatta.

      Minäkin olen ikuinen optimisti. Kun muuta valoa ei ole, on aina optimismin kirkkaus.

      Poista
  2. Voi mikä menetys äidillesi, mutta hän ei näe sitä niin. Katkera läheinen on niin raskas taakka. Miksi ihmeessä joku haluaa pitää kiinni katkeruudesta! En ole koskaan ymmärtänyt sitä. Katkerius kuuluu tunnerepertuaariin, mutta sen syövereistä pitää pyrkiä heti pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En olekaan osannut ajatella katkeruutta läheisen taakkana, mutta sitähän se on! Joskus olen katkerasti itkenyt miksi minulle on annettu niin raskas taakka kannettavaksi, mutta ilman sitä en olisi minä ja näin vahva. Onneksi sentään äitini on erillinen ja eri ihminen kuin minä. Ja minä osaan ottaa oppia mitä ei kannata tehdä.

      Poista
    2. Niin, meidän elämämme on meidän koulumme ja kun otamme opiksemme, niin selviämme paremmin. Onneksi olet optimisti, se on valtava voima!

      Pidän kirjoituksistasi, koska ne ovat niin hätkähdyttävän suoraa puhetta. On kyllästymiseen asti muunlaista. Tähdätään ksmera siihen, mikä näyttää kauniilta. Se milä on totts, jätetään ulkopuolelle.

      Poista