Sivut

torstai 12. maaliskuuta 2020

KonMari- vai NonMari- metodi?

KonMari-metodi tarkoittaa koko kodin siivoamista kerrallaan askel askeleelta. Metodissa on kuusi perussääntöä, jotka ovat:
  1. Sitoudu siivoukseen eli tee se kerralla loppuun.
  2. Kuvittele unelmiesi elämäntapa, jotta sinulla on selkeä tavoite urakassasi.
  3. Hankkiudu ensimmäisenä eroon tavarasta, jota et aio pitää.
  4. Siivoa tavaran kategorian, älä sijainnin mukaan eli siivoa tavararyhmä kerrallaan riippumatta siitä, missä se kotonasi sijaitsee.
  5. Noudata oikeaa siivousjärjestystä, johon palaamme pian.
  6. Kysy itseltäsi jokaisen tavaran kohdalla, tuottaako se sinulle iloa ja pidä vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa.

Marie Kondo on kokemuksen seurauksena jakanut kodin tavarat seuraaviin kategorioihin, jotka siivotaan tässä järjestyksessä:

  1. vaatteet
  2. kirjat
  3. paperit
  4. sekalaiset
  5. tunne-esineet
Käytännössä kaikki kyseiseen ryhmään kuuluvat tavarat kuuluu ottaa kerrallaan esille eli esimerkiksi tyhjentää kaikki omistamansa vaatteet varastoja myöden yhteen kasaan. Käymällä läpi kategorian kerrallaan saat käsityksen siitä, kuinka paljon tavaraa sinulla on. Kun tavarat on käyty läpi, yhden kategorian tavarat sijoitetaan samaan paikkaan. Kuten vaatteet vaateekaappiin.

Jokainen tavara otetaan yksitellen kerrallaan käteen ja mietitään, tuottaako se sinulle iloa. Jos vastaus on ei tai epäröit, heitä tavara pois. Kuitenkin on hyvä säästää asioita, jotka tuovat välillistä iloa, kuten imurisi, jota et välttämättä rakasta mutta joka on huomattava apu kodin siivoamisessa. Suomessa kenkiä ei myydä kenkälaatikoissa, joten joudut marittamisen aikana hankkimaan tuhansia säilytyslaatikoita, kuten kenkälaatikoita lisää jo valmiiksi täyteen kotiisi.

Tavaroiden säilyttäminen kotona

Konmarilla on neljä periaatetta tavaroiden säilyttämiseen.

Ensimmäisenä tavarat kuuluu viikata. Tämä on toki erityisen olennaista vaatteiden kohdalla mutta pätee myös esimerkiksi johtoihin. Konmari neuvoo viikkaamaan vaatteet suorakulmion muotoon niin, että ne pysyvät pystyssä. Tämä on lisäksi tasa-arvoista viikkaamista, näin pinon alin paita ei tunne oloaan surkeaksi!

Toiseksi asiat pitää säilöä pystysuunnassa, sillä silloin näet helpommin, mitä kaikkea sinulla on eikä sinun tarvitse nostaa muuta tavaraa haluamasi tavaran päältä päästäkseni siihen käsiksi.

Kolmantena yhden kategorian tuotteet pitää laittaa samaan paikkaan eli ei niin, että kotona on useita paikkoja samalle tavaralle. Kategorioittain säilömisen avulla tiedät aina, missä tavara on.

Viimeinen ohje on, että säilytystila kannattaa jakaa neliskanttisiin lokeroihin esimerkiksi laittamalla hyllyjen päälle kenkälaatikoita, joihin laitat tavarat. Näin saat ne helposti ulos hyllyltä.

Viikkaa oikein

Osa vaatteista tarvitsee henkarisäilytyksen, mutta pääasiassa vaatteet kannattaa viikata vetolaatikoihin. Tavoitteena on viikata kukin vaate siistiksi suorakulmioksi.

Taita ensin vaatteen kumpikin pitkä sivu keskelle ja vedä hihat sisään niin, että syntyy suorakulmio. Hihat voit taittaa vaatteen mukaan omalla tavallasi.

Tartu sitten suorakulmion toiseen päähän ja taita se kohti toista päätä. Taita uudellen kaksin- tai kolminkerroin laatikon syvyyden mukaan. Aseta viikatut tekstiilit pystyyn. Jos vaate on taiteltu oikein, se ei rypisty, vaikka taitteet olisivat pieniä. Rypyt tulevat liian tiukasta säilytyksestä. Vetolaatikossa päällekkäin olevat vaatteet painuvat helposti lyttyyn painavaksi kasaksi. Aseta vaatteet siis pystyasentoon vierekkäin. Silloin näet yhdellä silmäyksellä kaikki vaatteet. Pystyasennossa tekstiilit eivät myöskään puristu.

Tee näin myös sukkahousuille ja sukille. Älä kääri sukkia möykyiksi, vaan viikkaa ne pareittain ja rinnakkain laatikkoon. Sukkien suut eivät veny, ja tilaa vapautuu huomattavan paljon.

Järjestele lajin mukaan yhteen paikkaan

Tärkeämpää on kitkeä kaaoksen perussyy: liika tavara. Järjestyksen luominen on siis aloitettava perinpohjaisesta karsimisesta. Ja tässä sinulla loppuukin kärsivällisyys jo heti saatuasi kattoon asti korkean kasan keskelle olohuoneen lattiaa.

Käytä perussäilytyksessä hyväksesi muun muassa vanhoja kenkälaatikoita, muita pakkauslaatikoita ja pikkutavaralle pakasterasioita. Laukut voi säilyttää toisten laukkujen sisällä. Muista kuitenkin kysyä kultakin tavaralta tuntevatko he olonsa surkeiksi uudelleen järjestelemässäsi paikassa. Jollain laukullahan voi olla suurempi ego kuin toisella, eikä siksi ole onnellinen pieniegoisen laukun sisällä.

Usein tavarat leviävät ympäri asuntoa: meikkejä, kirjoja, paperisälää ja vaatteita saattaa lojua monessa huoneessa. Kerää kaikki saman lajin tavarat yhteen, karsi niistä turhat ja päätä kullekin tavaralajille oma, yksi paikka. On tärkeää hahmottaa, kuinka paljon tiettyä tavaralajia omistat sen sijaan, että järjestelet samoja asioita eri puolilla asuntoa. Ja tässä kohtaa tervetuloa meille. Tämä on ehdottomasti pahinta! Ja tällekin lupaan tehdä tänä vuonna jotain!

Kullekin esineelle tarvitsee löytää paikka vain kerran. Sen jälkeen siivoaminen on helppoa ja huippunopeaa. Höpöhöpö! Minä olen KonMarituksen mestari! Olen tehnyt sen jo ainakin sata kertaa. Ja sadasensimmäinen kerta häämöttää edessä. Nyt kerään voimia.

Älä hamstraa

Tarvitsetko tosiaan vieraspatjoja ja läjää ylimääräisiä vuodevaatteita? Harvoin tarvitsemiasi tavaroita voit ehkä myös lainata ystävältä tai naapurilta. Hamstraaja täyttää kotinsa tavaralla, jota ei tarvitse juuri koskaan. Älä säilytä mitään velvollisuudesta, omilleen muuttavat lapsesikin vain nauravat heille säästämillesi tavaroille ja lompsivat Ikeaan ostamaan mieleiset. Paljousalennuksiakaan ei kannata hyödyntää. Se vain ruokkii hamstrausta. Paitsi pandemian aikaan, silloin voit tyhjentää kaupan kotiisi, jos joudut viikoksi korona-karanteeniin.

Siivouksen syvällisempiä lopputulemia

Konmari-metodin syvempänä ajatuksena on, että kun olet heittänyt pois turhat tavarat ja järjestänyt ne tavarat, jotka haluat säilyttää, tulet onnelliseksi. Sinulla on kotonasi miellyttävämpi olo, kun olet vain niiden tavaroiden ympäröimä, jotka tekevät sinut onnelliseksi.

Niiden tavaroiden, jotka eivät tee sinua onnelliseksi, karsiminen pois auttaa sinua ymmärtämään, mikä on sinulle oikeasti tärkeää. Kun olet siivonnut turhan roinan, voit keskittyä ajattelemaan sinulle tärkeitä asioita. Ajatuksena on, että vain puhtaassa ja järjestetyssä kodissa voit tutkia sisintäsi, kun turhat ärsykkeet ja lastit on poistettu. Ja nyt mahtuu taas uusia tarpeellisia ostoksia lisää, paljon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti