Sivut

perjantai 13. maaliskuuta 2020

Ennen oli miehet rautaa.. ja nyt naiset on vaan duckface

Miksi naiset meikkaa? Piilottaakseen huonoa itsetuntoa? Naamioidakseen itsensä? Piilottaakseen jotain? Korostaakseen jotain? Koska niin on opetettu? Koska niin vaan kuuluu tehdä? Niin on viehättävämpi? Ketä varten?
Kun aloin itse meikata säännöllisesti noin 8. luokalla, tein sen varmasti kaikista kyseisistä syistä. Mutta kun itsetuntoni ja ihoni parani, niin miksi tein sitä edelleen? Ja miksi teen edelleen? Näyttääkseni nuoremmalle? Näyttääkseni kauniimmalle? Ketä varten minun pitäisi näyttää kauniimmalle? Minuako? Eikö olisi viisaampaa muuttaa ajatustaan niin, että kelpaisi ja näyttäisi kauniille itse itselleen ilman meikkiäkin, kuin piilottaa itseään meikin alle ja leikkiä kauniimpaa? Kun meikin pesee pois, on vastassa taas sama vanhan rumilus, tai sama uusi ihanuus. Asennekysymys!

Jos harrastaa meikkausta, pitää se toki tehdä aitoihin kasvoihin. Jos meikkiharrastaja tekee meikin toisen kasvoihin, yrittääkö hän tehdä taas kauniimpaa ja korostaa kauniita puolia? Kenen mielestä kauniita? Eikö meikattu kelpaa ja ole tarpeeksi kaunis ilman meikkiä?

Tv:ssä piilotetaan meikin alle ihon värierot ja kiilto, ne korostuvat kirkkaassa raa´assa valossa. Tämän ymmärrän. Ja kun on puuteroitu tasaiseksi naama, pitää korostaa vähän ripseä, kulmaa, ja vähän tuoda punaa ja vähän varjoa ettei näytä oksennustautiselle tai maakellarissa asuneelle. Mutta entä kun ei ole tv:ssä, vaan vain sen edessä? Miksi pitää meikata, tai miksi meikkaa?

Meikki tekee naisen vai tekeekö sittenkään? 
Yleisradion teettämän tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet naisista (62 %) ehostaa kasvojaan joka päivä tai lähes joka päivä. Syy siihen on selvä: valtaosa naisista näyttää mielestään paremmalle meikattuna. Miehistä kuitenkin vain 38 % pitää kumppaniaan paremman näköisenä meikattuna kuin ilman meikkiä, ja yli puolet (51 %) on sitä mieltä, että puoliso on yhtä kaunis myös meikittä.

Miksi juuri naisen pitää meikata tai miksi juuri nainen on meikkaava? Jos mies on skrode testosTero, niin eikös juuri miehet meikanneet intiaaneina ja luolamiehinä hiilellä naamaan vauhtiraitoja näyttääkseen tiikeriltä? No naisetko seurasi perässä ja maalasi samalla hiilellä itselleen pallokalan silmät ja karmiinilla pusukalan huulet koska halusi näyttää yhtä herkullisille?

Entä mistä tulee tämä huulitörrötyskuvaus? Lähetetään kuvaan lentosuukko ilman kättä? Miksi silmät pitää sirrittää? Eikö näyttäisi kauniimmille silmät isoina kun ne pitää meikatakin isommiksi? Jos passisssa ja kulkulätkässä pitää olla tunnistettava kuva, niin huulitörröttääjän ja silmäsirrittäjän pitäisi olla niissäkin kuvissa huulitörrö ja silmäsirri että hänet tunnistaa. Passikuvassa pitää näyttää normaalille. Mille näyttää normaali? En ainakaan minä! Minä en pääse koko passikuvaan! Entä jos huulitörrötän ja silmäsirritän, niin näytän samalle kuin kaikki muut ja kaiken lisäksi normaalille, niin minäkin saan passikuvan!

Kyllä minusta on kerrassaan kummallista olla nainen ja meikata, kun en edes tiedä miksi meikkaan! Jos naiseus on sisäänrakennettu juttu ja transsukupuoliset tuntevat olevansa väärän sukupuolisia, niin mitä sukupuolettomilta neutereilta puuttuu tai on minua enemmän, kun ihminen kuitenkin joko on nainen tai mies. Tähän aiheeseen en paneudu enempää, kun en yhtään ymmärrä.

Seitsemän veljeksen aikaan Aino kiepauttaa pitkät kutrit letille, vilautti nilkkaa ja siinä on viehkoa kerrakseen. Mies näki tämän kilometrin päästä pellolta ja kaappasi Ainon, eikä Aino nostanut aiheesta syytettä. Mitäs kun Aino vakiintui parisuhteeseen tämän raivaajansa kanssa, ja silloin ei enää tarvinnut houkutella vastakkaista sukupuolta nilkalla ja letintupsulla? Vilkuttiko hän nilkalla lisääntyäkseen? Luulen että mies lisääntyi kyllä ihan omiksi ja naapurin tarpeiksi ilman nilkanvilkutusta ja letin tupsutustakin.

Tänään on vapaapäivä. En meikkaa. Enkä ymmärrä. Edelleenkää.


P.s. Tiesittekö että 4 vuotiaalla on kyselyikä? Kiva, ja minä olen 34 vuotta jälkeenjäänyt.

2 kommenttia:

  1. Nyt kun kysyit, niin minä mietin. Minäkin aloitin meikkaamisen 8. luokalla. Ripsiväri oli kakkumascaraa ja joku opetti, että se pysyy paremmin ja tulee psksumpaa, kun mascaraharjan kastelee syljellä (yäks).
    Viikonloppuisin, jos olemme mökillä, en koskaan meikkaa. Arkisin kaupungissa olledsa aina, mielestäni kevyesti. Silmäkulmien rajaamiset jäivät pois käytöstä jo ajat sitten ja meikkivoide on vaihtunut vähän peittävämpään. Meikkaan siksi, että on mukavampi katsoa itseään peilistä. Ilman meikkiä olen valjun näköinen. On ryhdikkäämpi olo meikattuna.
    Syyt ovat keveämmät kuin nuorempana, jolloin piti meikata poikien takia ja ulkonäköpaineet oli muutenkin kovat tyttöjenkin kesken.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä oon myös testannu mummun kakkumascaraa ja kyllä siihen sylkästä piti. Joe Blascolla ainakin on nykyisin kakkuripsari. Minusta nainen on ilman meikkiä kauniimpi aina, mutta kirkkaanpunaista huulipunaa rakastan silti.

      Poista